Fotlukt & svettning

Illa luktande fötter ställer människor ofta i en pinsamt och obekvämt situation.

Foten har mer svettkörtlar än någon annan del av kroppen.

Normalt avsöndrar kroppen c:a 1 liter svett per dygn, men vid en abnorm svettavsöndring kan mängden flerdubblas. Huden på foten blir irriterad och röd, syramanteln (skydd som huden har mot yttre och inre angrepp) blir förstörd vilket gynnar bakterier och svamp som lätt tränger sig in i huden.

Blåsbildning och hud upplösning ingår i bilden. Det är de växande bakterier som är orsaken till illa luktande fötter. Medicinska termen för svettiga fötter är hyperhidros (bilden nedan), medan termen för illaluktande fötter är bromhidrosis (bilden ovan).

DIAGNOS


Vanligtvis känner patienten igen problemet innan hen söker hjälp för detta.

BEHANDLING

Patienten själv bör undvika nylonstrumpor och skor av gummi eller gummisula, tvätta inte fötter med alkalisk tvål, använd tempererad vatten. På kliniken erbjuds produkter till fotbad som inte förstör den naturliga syramanteln i huden och lugnar ned den. Särskilda produkter för behandling av hyperhidros och bromhidrosis tillhandahålles hos oss på klinken. Fullständig information /råd om egenvård lämnas vid besöket.

UTAN BEHANDLING

Svettiga, illaluktande fötter kan fortsätta få människor att känna sig obekväma, och leda till ett mer komplicerat medicinskt problem.