Vårtor
Vårtor (verrucae) är en virusinfektion som förorsakar godartade hudförändringar som kan uppstå skild för sig eller i klungor i överhuden över hela kroppen. Det finns över 60 olika arter av humant pappilomvirus (HPV). De mest vanliga finns på händer och fötter och är helt godartade, men det finns andra typer av vårtor som kan bli elakartade.
Vårtornas utseende och struktur beror på placering och på vilken hudtyp de växer på. Varje vårttyp har sitt eget namn, men alla härstammar från samma virus som påverkar hudens översta lager. Vårtorna som är orsakade av papillomavirus kan indelas i två grupper.
Den blöta (verrucae humida) och den torra (verrucae anida). Vårtor som förekommer på fingrarna och vid naglarna (verrucae vulgares) är halvklotsformade och mycket besvärliga rent estetiskt. Fotvårtor (verrucae plantares) är ofta rosfärgade med en knottrig yta. De kan ibland uppstå i grupper på flera centimeter stora och kan orsaka mycket smärta.
Vårtor smittar via direkt eller indirekt kontakt, ofta i simhallar eller på gymmet. Den hud som stöts från vårtan innehåller massiva mängder virus, och man kan därför smitta sig själv och andra genom att antingen röra vid en vårta eller vid den avstöta huden. Utvecklingstid för en vårta är varierande, och processen kan ta upp till 6 månader efter smittan. Viruset drabbar mest barn och unga då deras kroppar ofta lider av brist på zink, men alla är inte lika mottagliga för smittan. Vårtorna förekommer inte hos små barn under 3 års ålder, barn mellan 4-6 år drabbas upp till 10%, och hos unga mellan 15-18 år uppskattas smittan upp till 20%.
Viruset tillhör den minsta levande organismen och är upp till 1000 gånger mindre än bakterier. Den består av genetiskt material (DNA eller RNA) och den trivs och sprids oftast i fuktiga miljöer, så tänkt på det innan du besöker en badplats nästa gång.
DIAGNOS
Din fotvårdsspecialist kommer att diagnostisera vårtan genom en fysisk undersökning under besöket på kliniken.
BEHANDLING
Behandlingen styrs av vårtans art, och underliggande sjukdomar, men kryoterapi (frysning med flytande kväve) är idag det mest effektiva sättet att behandla fotvårtor med, och den tillhandahålles på våran klinik (uppsök gärna bild galleri ← (länkt till sidan – GALLERI) för att se resultat av behandlingarna.)
UTAN BEHANDLING
Ibland försvinner vårtorna av sig själva om de lämnas obehandlade under loppet av ½ till 2 år efter att de har uppstått, beroende på vårtans art och placering. Men många vårtor kan bli allt större och mer smärtsamma, de kan föröka sig och bilda kluster av vårtor (mosaik vårtor). Tillståndet kan försvåra aktiviteter som promenader och löpning men även vardagslivet. Ju längre tid man väntar med behandlingen desto svårare blir det att behandla problemet och det tar längre tid. Smärtan kan även orsaka deformiteter av fötterna på grund av felbelastning.