Plantar fasciit

PLANTAR FASCIIT – HÄLSMÄRTOR

Hälsmärtor kan ha många orsaker och lokalisationen är vägledande. Lateralt, Medialt, Baktill och Plantart. Även reumatiska åkommor kan debutera med oklara hälsmärtor.

Ofta söker patienter för hälsporre besvär. På grund av upprepade hög belastning på den mediala delen av foten sker en påbyggnad av en Hälsporre, denna kan oftast ses på en röntgen bild som en förlängning av hälbenet.

Mer diffusa smärtor längre fram i foten tyder på fasits. Typiskt för hälsporre besvär och plantar fasciit är den intensiva belastningssmärtan vid de första stegen på morgonen.

BEHANDLING

Vid hälsporre besvär och plantar fasciit behandlas man med avlastning av den ömmande punkten eller/och antiflogistikum (inflammationshämmande medel). Lokala kortisoninjektioner görs enbart i undantags fall. Inledande behandling kan vanligtvis innebära sjukgymnastik i form av stretchning, massage m.m.

Kinesiotejpning: Minskar smärta. Ökar elasticitet i muskulaturen. Tejpen appliceras i syfte för att minska trycket på vävnaden genom att skapa mikrocirkulation, i och med detta påskynda läkningsprocessen (inflammation, lymfödem, stukning av foten, hälsporre, plantar fasciit, m.m.) Vi breddar ut våra fotvårdsbehandlingar med kinesotejpning för att ge fullständigt service för våra patienter.


UTAN BEHANDLING

Smärta kommer att påverka förmågan att gå och så småningom kan permanenta skador på plantar fascia eller omgivande nerver uppstå.