Nagelsvamp

Nagelsvamp (onychomycosis), är en åkomma som plågar c:a 10 % av världens befolkning, den förorsakas både av jästsvampar och trådsvampar. Svamptyp varierar med lokalisationen i nageln. Nageln ter sig kraftigt förtjockad på grund av hyperkeratos och är ofta missfärgad.

Nagelsvamp kan vara smärtsamt och så småningom leda till nagellossning. Detta tillstånd kallas onycholysis.

Nagelsvamp kan ha ett utseende, som kan förväxlas med nagelbesvär vid psoriasis men även med deformerade naglar efter olyckor, där nageln har varit skadats. Grunden till adekvat behandling är rätt ställd diagnos.

ORSAK

Svampinfektioner är ganska vanliga. Svamparna finns i jorden, men också i flagor av hud och naglar t.ex. på golv, i skor och i strumpor. Liksom andra svampar trivs de bäst i fukt. De kan överleva mycket länge där det är fuktig och varmt. Tånaglar är särskilt mottagliga för infektion eftersom de oftast befinner sig i varmt och fuktigt miljö. Fot och nagelsvamp sprids via kontakt med golv i t.ex. duschrum, omklädningsrum, bastu, skor, strumpor och handdukar.

DIAGNOS

I de flesta fall ställs diagnosen genom manuell undersökning på kliniken eller genom provtagning och svampodling.

SYMTOM

Vanliga symptom:

  • Missfärgade naglar.

  • Förtjockade, matta (glansfria) eller ojämna naglar.

  • Gula sträck på naglar.

  • Tillväxt av hornmassa på nagelbädden.

  • Nagellossning från nagelbädden.

  • Sköra och trasiga naglar.

  • Vita/gula fläckar som liknar en liten oljedroppe.

BEHANDLING

Medan svampinfektion i tånaglarna kan vara envisa, är de behandlingsbara. Nedslipning av naglar och rensning från hornmassa påbörjar varje behandling innan de behandlas lokalt med preparat mot nagelsvamp. Patienten får anvisningar och fortsätter behandlingen i hemmet.

UTAN BEHANDLING

Lämnas Nagelsvampen obehandlad, kommer infektionen att bli värre med tiden.