Hammartå

HAMMARTÅ- Digitus malleus

Drabbar småtårna och är i de flesta fall orsakad av olämpliga skor, men förekommer ofta även vid hallux valgus, reumatoid artrit, samt vid neurologiska rubbningar hos äldre personer som har pares i fotens småmuskler. På grund av felställning och tryck mot skor utvecklar patienten ömmande clavus (liktorn) ovanpå tårna och på tåspetsen.

DIAGNOS

Det kan finnas många olika liktorn och callositeter (förhårdnader) på fötterna som inkluderar både överhud och läderhud, de heter också olika beroende på utseende och placering på foten, men alla förekommer på ställen som är utsatta för tryck (yttre mekanisk inverkan på huden).

BEHANDLING

Behandlingen sker genom borttagning av liktorn med en skalpell och avlastning av den berörda område. Fotvårdsspecialisten kommer att ge råd och rekommendationer för egenvård. I svåra fall kan flera besök krävas för att uppnå ett tillfredsställande resultat. Men även en kirurgisk åtgärd kan vara nödvändigt. Detta dock bestäms av läkare som kan ordinära behandlingen.

UTAN BEHANDLING

Medan behandling för förhårdnader och liktornar är inte alltid nödvändigt, kan det ge mer komfort. De större och djupare förhårdnader kan orsaka smärta, och leda till sår och allvarliga problem, särskilt hos personer med diabetes.